<var id="35pp5"><strike id="35pp5"></strike></var><var id="35pp5"><span id="35pp5"></span></var>
<var id="35pp5"><video id="35pp5"></video></var>
<cite id="35pp5"><span id="35pp5"><thead id="35pp5"></thead></span></cite>
<cite id="35pp5"><span id="35pp5"><menuitem id="35pp5"></menuitem></span></cite> <menuitem id="35pp5"></menuitem>
<cite id="35pp5"><video id="35pp5"></video></cite>
<var id="35pp5"></var>
<var id="35pp5"></var>
<var id="35pp5"></var><menuitem id="35pp5"></menuitem><var id="35pp5"></var><listing id="35pp5"><i id="35pp5"></i></listing>
<var id="35pp5"></var>
Home > News > Company News > Pilkington UK raises the roof at performing arts school

Pilkington UK raises the roof at performing arts school

Post Time:Jul 05,2021Classify:Company NewsView:1035

Established by Sir Paul McCartney and co-founder Mark Featherstone-Witty in 1996, the Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA) was created following a multi-million GBP refurbishment of a grammar school attended by the former Beatle in the 1950s, the Liverpool Institute High School for Boys.

The 160sqm new space will allow students to host dramatic, musical and dance performances using the facades of its existing buildings as a backdrop, while also benefiting from the large amount of natural light that floods the courtyard.

Image courtesy of Christian Smith

Here comes the sun
The rooflight was created using the 
Pilkington Planar™ structural glazing system, employing a series of four toughened and laminated glass fins to transfer the weight of the glass to the surrounding structures. This avoided the need to use any steel elements in order to deliver maximum light transmission and clarity, and also to complement the aesthetics of the wider building.

Architect Maggie Mullan explained how the glazing system helped achieve the design vision for the space. She said, “LIPA is a cherished place, and one with a complicated construction history going back to the creation of the original school building in 1837. One of the key challenges for us was to respect the architectural history and coherence of the campus while also creating a new space with its own identity.

“To inform the decisions made in this project, we worked closely with the client to establish a design code, based on a detailed understanding of the many complex layers of the building, that would allow our intervention to coalesce and unite its existing features.

“The effect of the rooflight is to transform what was previously a linking outdoor area into a flexible, beautiful space that the institute will be able to use for a host of different purposes for years to come.

“The Pilkington Planar™ system with its unobtrusive countersunk flush stainless steel point fixings, along with the structural glass fins, allowed us to achieve our aims with minimal aesthetic impact on the much-loved character of the existing building.”

Image courtesy of Christian Smith

Outstanding performance
In order to deliver the required structural strength and energy performance, the roof glazing itself was made up of double glazed units featuring 10 mm thick Pilkington Suncool™ 66/33 THS outer pane with a 16 mm wide air-filled cavity and an inner pane of 13.5 mm-thick laminated glass.

For extra safety, all the glass was toughened and heat-soak tested (THS). The horizontal fins are made from the Planar™ | SentryGlas® System, which offers increased strength and durability.

Phil McKibben, head of special projects at RED Systems, said, “The location of the rooflight in the centre of the building meant accessing the site was an interesting challenge and we worked closely with Aztec to plan the installation and safely hoist the glass over the surrounding buildings to create this fantastic finished structure.”

Gary Stonelake, business development manager at Pilkington UK, added, “The Pilkington Planar™ structural glazing system allows architects to design buildings with reduced sight lines for highly attractive environments with more light and a greater feeling of space.

“This can be achieved without compromising on the structural and thermal performance of the system.

“The Pilkington Architectural design engineers worked closely with our accredited installer to meet the client’s expectations in this building that once housed the old school of singer and song writer Paul McCartney of the world-famous rock group, The Beatles.”

The glass also delivers outstanding energy performance, thanks to use of Pilkington Suncool™ coating. This improves the temperature control of the building in respect to heat loss or gain through the glass, and maximises natural light entering the internal space to help reduce the need for artificial lighting creating a comfortable controlled environment.


Source: glassonlineAuthor: shangyi

Hot News

返回頂部
又粗又大又硬又长又爽